Jak uprawiać zioła w kuchni?

2018-02-06

icon-photo

Świeże pędy ziół wabią nas swoim aromatem, uwodzą smakiem, a ich soczysta zieleń może cieszyć nasze oczy nawet w zimowe dni. Są niezastąpione podczas przyrządzania ulubionych potraw, dlatego dobrze jest mieć je w zasięgu ręki, najlepiej na kuchennym parapecie. Przeczytajcie, w jaki sposób stworzyć we własnym domu prawdziwą mini plantację!

Które zioła wybrać?

Nie wyobrażacie sobie pizzy bez dodatku oregano czy dań z pomidorów bez bazylii? Pamiętajcie, że większość ziół najlepiej smakuje w postaci świeżej. Wzbogacają one smak potraw, a do tego pozytywnie wpływają na metabolizm człowieka. Oprócz tego charakteryzują się licznymi właściwościami leczniczymi.

sento-blog-ziola-w-kuchni-bazylia-doniczka-okno-parapet-liscie

Jeśli uwielbiacie gotować, możecie zacząć hodować niektóre z nich we własnym domu. Nie tylko poprawią smak przyrządzanych przez Was dań, ale też staną się wyjątkową ozdobą każdej kuchni.

sento-blog-ziola-w-kuchni-spizarnia-deski-rustykalnie-naczynia-stoliki

sento-blog-ziola-w-kuchni-naczynia-lyzki-chochle-garnek-rondel

Jednym z bardzo aromatycznych ziół, które idealnie nadaje się do domowej uprawy, jest bazylia, która doskonale komponuje się z czosnkiem oraz pieprzem. Dodajcie ją do sałatki lub dania mięsnego, a przekonacie się, jak bardzo wzbogaci ich smak. W Waszej kuchni nie może zabraknąć również oregano, które jest podstawą wszelkich sosów.

sento-blog-ziola-w-kuchni-blat-otwory-wazony-kubki-rosliny

Estragon z kolei poprawi smak ryb i pobudzi Wasz apetyt. A jeśli często gotujecie potrawy ciężkostrawne, niezastąpiony okaże się cząber, który przyspiesza procesy trawienne. Do innych ziół uprawianych w warunkach domowych należy też rozmaryn, mięta pieprzowa oraz kolendra.

sento-blog-ziola-w-kuchni-doniczki-lustro-stol-miseczki-sztucce-drabiny  sento-blog-ziola-w-kuchni-suszone-belka-deska-sufit-sznurki-wieszaki-sciana

W czym je uprawiać?

Zioła znajdujące się w kuchni, można hodować w doniczkach, skrzynkach lub koszach. Do uprawy nadają się pojemniki ceramiczne, z tworzyw sztucznych, betonowe, drewniane bądź z wikliny. Ciekawego charakteru nadadzą wnętrzu zioła umieszczone w starych skrzyniach czy drewnianych beczkach.

sento-blog-ziola-w-kuchni-blaszane-parapecie-miski-oknienne  sento-blog-ziola-w-kuchni-doniczka-bazylia-biel-jasno

Niezależnie od tego, na które rozwiązanie się zdecydujecie, pojemniki powinny mieć otwory, aby mógł z nich odpływać nadmiar wody. Oprócz tego na dnie każdego z nich umieśćcie warstwę drenażową z keramzytu lub drobnych kamyków, co zapobiegnie zaleganiu wody.

sento-blog-ziola-w-kuchni-ceglane-pomaranczowe-doniczki-ziemia-zgory

sento-blog-ziola-w-kuchni-sciany-susz-suche-wior-zielarstwo

Pielęgnacja

Jeżeli chcecie jak najdłużej cieszyć się Waszym domowym ogródkiem, pamiętajcie o regularnym przycinaniu wierzchołków ziół, co wpłynie na ich prawidłowy wzrost. Podstawowym zabiegiem jest także regularne nawadnianie. Uprawy ziół w pojemnikach podlewa się raz dziennie, najlepiej wodą o temperaturze pokojowej. Najlepszym momentem na wysiew nasion jest początek marca. Dzień jest wtedy już na tyle długi, aby możliwe było odpowiednie ich nasłonecznienie.

sento-blog-ziola-w-kuchni-donice-deski-szufladki-okna-pojemnik

Podobają Wam się mieszkania przepełnione żywą zielenią? Zachęcam Was do przeczytania poprzedniego wpisu Rośliny w mieszkaniu, czyli jak zapewnić czyste powietrze.

sento-blog-ziola-w-kuchni-szklane-sloiki-deska-drewno-lyzka-dzbanek-kubek-zielone-turkusowe (1)  sento-blog-ziola-w-kuchni-sznurek-rzemyk-butelka-wisi-okno-szkolo

Jeżeli macie jakieś pytania lub pomysły odnośnie domowych upraw, piszcie na sentoslaw@sento.pl.

Do następnego! :)

 

TAGI:  kuchnia zioła uprawa
wróć do listy

szybki kontakt

12 662 08 00 biuro@sento.pl
przejdź do kontaktu